Skoči na glavno vsebino

Vsako leto 8. februarja praznujemo praznik,  ki nosi ime po enem izmed največjih slovenskih pesnikov, Francetu Prešernu. Praznik se imenuje Prešernov dan ali slovenski kulturni praznik. Skozi današnjo prireditev sta nas popeljala Tina in Tine.

     

Kultura so dejavnosti, pri katerih se človek umetniško izraža. To lahko stori na različne načine, na primer skozi pesem, ples, igro…

Kultura je tudi risanje in slikanje. Učenci 1. in 2. r. so se predstavili s pesmijo Slikar pesnika Nika Grafenauerja ter nam predstavili dneve v tednu.

Učitelji Tanja, Andreja in Martin so zapeli pesem O, Vrba.

V Kranju vsako leto tudi priredijo dogodke, povezane s Prešernom. Potekajo na cesti, ki pa ni železna, kot njegova pesem. Njegovo Železno cesto so predstavili dekleta in fantje 3. r.

Prešeren je poleg Zdravljice, Vrbe in Železne ceste napisal tudi Povodnega moža. Lansko leto smo ga na prireditvi recitirali tudi učenci 5. razreda. Letos pa smo pripravili malo drugačno obliko te pesmi, ki je bolj sodobna in aktualna. Koga v tej pesmi sreča Urška so nam povedali učenci 4. in 5. razreda.

Vabimo vas, da se jutri, na slovenski kulturni praznik, udeležite kakšne predstave, razstave, koncerta ali kakšne druge kulturne dejavnosti.

 

 

Dostopnost