Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 8. 6. 2023 dopoldne je kuhinjo podružnične šole Bukovica zajel požar. Klicu v sili na številko 112 je sledila evakuacija 37 otrok, ki so v spremstvu učiteljic zapustili zadimljene prostore in se zbrali na zbirnem mestu na igrišču z igrali pred šolo. Tako bi lahko opisali četrtkovo  dogajanje na podružnični šoli Bukovica, a na srečo je bila le vaja, s katero so otroci izkusili, kako bi bilo v primeru požara, učiteljice in gasilci pa so se urili in krepili medsebojno sodelovanje.

Pri vaji evakuacije so sodelovali gasilci prostovoljnega gasilskega društva Bukovica.

 Kot je povedal poveljnik PGD Bukovica Janez Kalan, je scenarij vaje predvideval še, da so učenci 3. in 4. razreda ujeti v prvem nadstropju, v enem od razredov sta dva učenca pogrešana. Učence in učiteljici, ujete v prvem nadstropju, so skozi okno rešili z lestvijo. 1. in 2. razred ter oba pogrešana otroka, ki sta bila na stranišču, sta učiteljici varno pospremili skozi glavni vhod šole. Dva učenca sta naknadno izginila nazaj v stavbo, pri iskanju katerih so se gasilci posebej potrudili. »Gre za precej zahtevne razmere, saj je požar zajel stavbo, kjer je veliko oseb. Poleg tega so to otroci, ki jih v takih primerih lahko zajameta strah in panika,« je pojasnil poveljnik. . »Evakuacija mora potekati mirno in brez panike. Učitelji morajo nadzorovati svoj razred, otroci jih morajo poslušati, biti mirni in striktno upoštevati njihova navodila,« je še dodal. Četrtkova evakuacija z vodjo evakuacije Andrejo Jesenik Jelenc je bila v tem smislu več kot uspešna.

 Gasilsko delo smo nadaljevali na asfaltiranem igrišču ob ogledu orodja na gasilskem tovornjaku ter ob dveh postajah gašenja z vodo – z brantačo in s cevjo. Gasilci so se nadvse potrudili, za kar smo jim hvaležni. Ob podoživljanju evakuacije so v 1. in 2. razredu nastale lepe likovne umetnije.

 

                    

     

           

             

Dostopnost